Vruchtdunning
De vraag van velen is: hoeveel vruchten moet ik verwijderen als er na de bloei, vruchtrui en "late rui" nog teveel over blijven, die niet tot volwaardige vruchten uit kunnen groeien?
Een moeilijke vraag om van achter de schrijftafel te beantwoorden. Wel kan men eenvoudig stellen dat voor de groei van een volwassen vrucht ongeveer 20 goed belichte en gezonde bladeren nodig zijn. Maar blaadjes tellen doen we meestal niet. Wij kunnen daarom bij appel, peer en pruim stellen dat de afstand tussen de vruchten ong. 15 tot 20 cm. moet zijn. Maar dan moet de boom in goede conditie zijn. D.w.z. er moet én voldoende vruchtbaarheid (vruchten) én voldoende groei zijn. Groei is natuurlijk nodig om vruchten volwassen te laten worden en om nieuwe twijgen te vormen met hieraan knoppen (ook bloemknoppen) voor het volgende jaar. Ook moeten er bladeren en groei-scheuten in de buurt van de vruchten blijven. Er is bij het dunnen tevens de regel dat men bijna altijd te veel laat zitten.
We gebruiken het liefst een dunschaartje. Ook wel wrijven we de vruchtjes weg met duim en wijsvinger. Een stukje steel moet blijven staan, iets dat beter gaat bij gebruik van een schaartje. Trekken we namelijk vrucht en steel weg, dan beschadigen we ook de steelinplant van de vrucht die we willen laten zitten.
Beroepskwekers voorkomen vruchtdunning door een bespuiting uit te voeren als driekwart van de bloesems open zijn. Ze spuiten de geopende bloesems dood. Een van deze middelen kunt U ook gebruiken nl. spuitzwavel 5%. Bij zeer vruchtbare rassen (b.v. het pruimenras Victoria), kan men overwegen of dit voor u uitvoerbaar is.