hoogstamboomgaard


Kersenvlieg

kersevliegkersevliegmade

De kersenvlieg is een kleine parasiet. Hij richt momenteel in Vlaanderen een ware ravage in kersenboomgaarden aan. Bij sommige telers is tot drievierde van de onbespoten opbrengst aangetast.

Als men prognoses over klimaatontwikkeling leest, valt te vrezen dat het beest steeds noordelijker zal komen, omdat hij in de winter steeds vaker niet door Koning Winter letterlijk koud gemaakt zal worden.

De kersenvlieg komt oorspronkelijk uit Hongarije en Duitsland. Sinds enkele jaren komt hij ook in België voor. Dat de plaag dit jaar zo erg is, komt waarschijnlijk omdat de voorbije winter zo uitzonderlijk zacht was. Daardoor kunnen de insecten overleven. Dat doet het beest vlak onder de grond in een cocon. Het insect komt uit de grond als de temperatuur van de bodem ongeveer twintig graden is.

Wat doet de kersenvlieg?

Het kersenvlieg-wijfje legt haar eitjes in de schil van halfrijpe kersen. Daaruit kruipen de larven . Die vreten zich vol met het vruchtvlees rond de pit. Na een viertal weken zijn de maden volgroeid. De insecten eten zich een weg naar buiten. Ze zullen op de grond vallen. Dan kan de cyclus opnieuw beginnen. Tenzij de rotzakken hun verblijf op de grond niet overleven.

Bestrijding

Bestrijding van de kersenvlieg is (net als bij de kas-witte vlieg of motluis) ook mogelijk met behulp van lokstroken. Daartoe worden tussen mei en juli, wanneer de vliegen uit de grond komen, gele plastic stroken opgehangen zijn die ingesmeerd met langzaam drogende lijm of een andere goed plakkende substantie. De vliegen worden aangetrokken door de kleur geel, en blijven dan vastzitten aan de stroken. De vallen zijn zelf te maken, maar ook online te koop

Omdat de cocons zich vlak onder de grond bevinden, worden ze makkelijk en graag opgepeuzeld door vogels. Kippen krabben de grond zelf diep genoeg open, voor andere vogels zou de bovengrond aantrekkelijk gemaakt kunnen worden door hem in de winter los te woelen en eventueel wat voedsel als lokmiddel te strooien

 

Is het erg dat je kersenvliegen hebt?

Van het eten van aangetaste kersen word je niet ziek. Alleen zien ze er aan de binnenkant niet bepaald smakelijk uit. Dus zal je plezier wellicht vergald worden. Aan de buitenkant, in de schil, zie je een “prikgaatje”. Dan maar kippen onder de bomen uitzetten. De boomgaard wordt er dan nog interessanter en levendiger op. Overigens, het Vlaamse Voedselagentschap controleert de kersen van de veiling, en dit jaar hebben de controleurs nauwelijks een worm gevonden. U kunt dus met een gerust hart Vlaamse kersen eten. Gelukkig maar.

aantasting kersevliegworm

 

terug